• Altijd GRATIS verzending
 • Waterproof (12 maanden garantie)
 • Binnen 1 á 2 werkdagen verstuurd

4,9Click for customer reviews

Shanti Besseling - 18 / Feb / 2022

The ontstaan van Shanti Jewels

Hoe is Shanti Jewels ontstaan? Het begon met een trip naar India. Lees hier het dagboek van deze trip.

The ontstaan van Shanti Jewels
BLOGS

Dagboek inkoop trip naar India

 

Dag 1

Na maanden van voorbereiding is het vandaag eindelijk zo ver. Mijn moeder en ik vertrekken naar India om inkopen te doen voor Shanti Jewels!

Het is voor mij een droom die uitkomt om een webshop te beginnen, maar ook om deze bijzondere en spannende reis samen met mijn moeder te maken.

 Mijn ouders hebben jarenlang een appartement in Goa gehad, maar omdat mijn vader liever niet meer zo lang vliegt is mijn moeder al 15 jaar niet meer terug naar India geweest. Het is voor haar daarom ook een droom die uitkomt om nog een keer terug te gaan naar het land waar ze zoveel mooie herinneringen heeft.

De vliegreis ging heel snel. Drie films verder en we waren in India. We landen om 02.30 uur ‘s nachts lokale tijd en onze chauffeur/guide Satish, of - zoals hij zich zelf graag noemde - onze bodyguard haha, stond ons keurig op te wachten om ons naar het hotel te brengen.

Satish kennen we nog van onze trip van 15 jaar geleden toen we met het gezin drie weken - met hem als tourguide - door India hebben gereisd. Een geweldig lieve man met een hart van goud. Fantastisch om hem naar al die jaren weer terug te zien!

Het was natuurlijk donker aangezien het ’s nachts was, maar je voelde absoluut meteen dat je in een ander werelddeel was.

Het hotel was prima en we vielen als een blok in slaap, uitkijkend naar wat de volgende dag ons zou brengen.

 

Dag 2

Na een prima nachtrust werden mijn moeder en ik wakker en keken we elkaar aan. We zijn in India!! Het gaat beginnen!!

Satish haalde ons op van het hotel en bracht ons naar de Dilli Haat. Dit is één van de grootste markten in Delhi. Je kunt hier van alles krijgen, zoals sjaals, kleding, sieraden, lampen, kleden etc en uiteraard ook heerlijk lokaal eten.

Ondernemers uit heel India komen op deze markt samen met hun kraampje om hun lokale producten te promoten. De meeste kraampjes blijven ongeveer 10 dagen staan en gaan dan naar een andere markt, waardoor er altijd wel wat nieuws te vinden is.

Hoewel de stad Delhi gigantisch groot is, met bijna 30 miljoen inwoners, voelde deze markt een beetje als een dorp. Er hing een heerlijke relaxte vibe en het was niet zo druk. Dit kwam misschien mede doordat het een beetje regende, want ik had verhalen gehoord dat het gigantisch druk zou zijn. Ik denk dat we mazzel hadden.

We hebben een aantal uur rond gelopen, inspiratie opgedaan en veel foto’s genomen.

 Ik had me voorgenomen om niet meteen van alles voor de webshop te kopen, maar eerst eens rustig om me heen te kijken wat er allemaal voor sieraden gemaakt worden en pas later in de trip keuzes te maken wat ik ga inkopen. 

                                                          

 Na de markt waren we uitgenodigd om thuis bij de familie van Satish te komen eten. Wat een warm welkom was dit! Zo leuk om zijn familie na zo veel jaren weer te zien. Zijn kinderen zijn inmiddels jonge volwassen van  17 en 21 jaar en zijn vrouw zag er nog even prachtig uit als destijds. We hebben heerlijk gegeten, herinneringen van vroeger opgehaald en verhalen uitgewisseld over onze levens. Mooi om te zien dat er toch veel overeenkomsten zijn, ondanks dat ze in zo’n ander land leven met een totaal andere cultuur. Wat een ontzettend fijne avond was dit en wat voel ik me welkom in dit land!

                                             

Dag 3

’s Ochtends zijn we vroeg vertrokken naar Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan. Dit is de stad waar het allemaal moet gaan gebeuren. De stad die bekend staat om zijn sieraden en edelstenen. Het was een rit van ongeveer 5 uur. Eigenlijk is het een vrij saaie weg, want het is 5 uur lang rechtdoor op een snelweg, maar saai en de wegen van India gaan niet samen haha. Je kunt het beter ‘één complete chaos’ noemen!

Auto’s, vrachtwagens, motors met hele families er op, Riksja’s en zelfs paard en wagen rijden hier kriskras door elkaar heen. Je wordt onder luid getoeter ingehaald van links en van rechts en houdt je hart vast of het allemaal goed gaat. Met de betekenis van een witte streep op de weg is niemand daar bekend en met zijn vieren naast elkaar rijden op een tweebaansweg is een doodgewone zaak.  Er valt geen structuur in te ontdekken.  Zo af en toe ligt er nog een ‘heilige’ koe midden op de weg om de chaos compleet te maken, haha.

                             

Uiteindelijk komen we aan in Jaipur. Ons hotel lag midden in het centrum, wat ook wel de Pink City wordt genoemd. De stad heeft deze naam te danken aan de vele roze gebouwen die je hier kunt vinden.

We zetten onze koffers neer op de hotelkamer en reden meteen door naar Anand, een zilversmid waarmee ik al een paar maanden in contact ben. Ik heb hem een aantal ontwerpen opgestuurd, waar hij de afgelopen tijd samples van gemaakt heeft.

Eenmaal daar aangekomen stond Anand samen met zijn vrouw en zoon ons buiten al op te wachten.

Na een kop Chai te hebben gedronken kwam daar het zakje achter de toonbank vandaan met de samples. Hoe fantastisch was het om de eerste sieraden van Shanti Jewels in mijn handen te hebben!! Het was zo’n bijzonder gevoel! Er zaten prachtige sieraden tussen die geen verandering meer nodig hadden, maar ook een aantal waar ik nog niet helemaal tevreden mee was. Hij beloofde er meteen mee aan de slag te gaan en er voor te zorgen dat de aanpassingen klaar waren voordat we weer naar Amsterdam zouden vertrekken. Ruim 4 uur later vertrokken we voldaan uit zijn atelier terug naar ons hotel. 

 

Dag 4

Vandaag gingen we langs bij een aantal zilver en goud edelsmeden. We begonnen bij het adres wat het langst rijden vanaf ons hotel was. We probeerden tijdens die rit telefonisch contact met ze te krijgen, maar dat lukte niet. Na 55 minuten gereden te hebben in de ochtend spits van Jaipur belden ze ons terug en kwamen we er achter dat het adres wat wij hadden, hun huisadres was in plaats van het adres van hun winkel. Hun winkel lag op 5 minuten afstand van ons hotel haha. We keerden de auto en  besloten eerst langs een paar andere juweliers te gaan.

De eerste 4 waren geen succes. Zowel mijn moeder als ik voelden ons niet prettig. Er heerste geen fijne sfeer en het voelde alsof we gedwongen werden iets te kopen. Ze hadden wel mooie spullen, maar intuïtief voelde ik dat dit niet de mensen waren waar ik zaken mee wilde doen. We werden ook mee genomen naar een fabriek waar één van deze juweliers zijn sieraden liet maken. Het was hartverscheurend om te zien. Veel te kleine kamertjes waar mannen zowel werkte als woonden. Alles was vies en overal lag troep. Dit zijn absoluut niet de omstandigheden waarin ik wil dat mijn sieraden gemaakt worden en we wisten niet hoe snel we daar weer weg moesten gaan.

Daarna kwamen we - door een tip van Satish - terecht bij Shiva en zijn familie. Wauw, wat een verademing was dat. Meteen toen je binnen kwam voelde je een oase van rust en kalmte. Geen gepush, niets moeten, eerst rustig een kopje Chai drinken en daarna op mijn gemak een rondje door de zaak lopen. 

Het voelde meteen goed! Shiva vertelde dat hij zich de laatste jaren voornamelijk bezig houdt met spiritualiteit en dat zijn zonen de zaak gaan overnemen. Hij vertelde prachtige verhalen over zijn ervaringen met meditatie, over hoe belangrijk yoga  voor hem is en over hoe het ‘denken’ je leven beïnvloedt. Wat een bijzondere inspirerende man! 

Hij nam ons mee naar zijn atelier en liet ons zien hoe hij en zijn team sieraden maken. We kwamen in een schone ruimte terecht waar vrolijke mannen aan het werk waren. Voor Indiase begrippen was dit echt een 5 sterren werkplaats, iets wat ik heel belangrijk vind. Ik wil namelijk alleen zaken doen met juweliers waarvan ik weet dat de sieraden in goede omstandigheden worden gemaakt en dat is bij hem absoluut het geval!

                         

Ik liep al een tijdje met het idee rond om een ‘Om Shanti lijn’ in de collectie te maken en vertelde hem mijn ideeën. Hij snapte precies wat ik in gedachte had en gaf aan graag samples van mijn ideeën te willen maken.  Onwijs spannend! Inmiddels was het 9 uur ’s avonds en was het tijd om wat te eten en naar het hotel terug te gaan. Het was een super dag!

                                                     

Dag 5

We lieten vandaag de auto staan en namen de riksja naar de ‘market’. Dit was een  weg van 1 á 2 kilometer met alleen maar juweliers naast elkaar. Overal proberen ze je naar binnen te krijgen, maar aan de etalage zie je vaak al of het wat is of niet. Bij een enkeling gingen we naar binnen, maar ze boden geen spullen aan die ik mooi vond. Eigenlijk vond ik het er allemaal uit zien als troep. Ze vertelden de mooiste verhalen over b.v. de stenen, maar als ik er met mijn loep naar keek, zag ik dat het gewoon glas was. Naar mijn mening zaten er veel oplichters bij die voor veel te hoge prijzen je van alles probeerde aan te smeren. We zijn ergens lekker wezen eten en lieten de markt voor wat het was.

Na het eten besloten we naar een plek te gaan die ik online had gevonden. Het zat verborgen in een klein straatje en we moesten door middel van een heel smal trapje naar 5 hoog. Mijn moeder en ik keken elkaar aan van waar gaan we nu weer belanden? Haha. De deur ging open en we keken onze ogen uit! We kwamen in een hele lichte ruimte met overal om ons heen mooie sieraden met Druzy stenen. De eigenaren kwamen net terug van een sieraden beurs in Delhi en hadden daarom alle sieraden in huis èn uitgestald. Perfect timing!

We werden heel hartelijk ontvangen en voelden ons meteen thuis.  We kregen weer heerlijke Chai thee en namen plaats. De volgende 4 uur hebben we echt fantastisch mooie sieraden voorbij zien komen. Ik werd er super gelukkig van! Ook omdat ze gespecialiseerd zijn in Druzy stenen. Ik had deze stenen al online voorbij zien komen en wou ze heel graag in mijn collectie en daar waren we dan ….  in het paradijs van de Druzy stenen!

Ik vroeg aan ze waar en hoe hun sieraden werden gemaakt en ze gaven aan dat ze een eigen atelier hadden boven het kantoor. We mochten meteen met ze mee naar boven en kregen een rondleiding. Het was een prachtig, licht atelier met allemaal open ramen en deuren waardoor er een heerlijk windje was. Er heerste een fijne relaxte sfeer en iedereen was er lekker aan het werk. We hadden niet anders verwacht, maar toch was het fijn om met eigen ogen te zien dat de sieraden onder goede omstandigheden werden gemaakt. Je zag duidelijk dat de eigenaren hun personeel goed behandelde.

Wat een goede dag was dit weer! Ik kreeg daar mijn collectie zo goed als compleet en oh, wat wordt het mooi. Ik kon wel huilen van geluk! Ben de afgelopen maanden zo druk geweest met alle voorbereidingen, maar zonder sieraden kun je nog zo veel bedenken maar dat schiet natuurlijk niet zo op. En nu valt het eindelijk allemaal op zijn plek en het voelt zo goed!!

                     

Dag 6

’s Ochtends gingen we naar Anand om de aangepaste samples van mijn eigen ontwerpen te bekijken. Wat hadden ze het prachtig gemaakt. Natturlijk moesten er nog een paar kleine dingen aan veranderd worden, maar je zag gelijk, dat gaat helemaal goedkomen.

Daarna reden we door naar Shiva om daar de samples van de ‘Om Shanti lijn’ te bekijken. Wauwie, deze waren ook zo mooi geworden!!! Ook hier moesten nog een paar kleine dingetjes aangepast worden, maar wat is het ontzettend knap wat men hier in zo’n korte tijd voor elkaar krijgt! En wat een kunstenaars, om met zulke primitieve middelen zulke prachtige sieraden te maken.

Nu de collectie zo goed als compleet was, werd het tijd om voor mijn moeder op pad te gaan. Zij wilde namelijk graag een Kasjmier sjaal. Satish bracht ons naar een winkel die bekend stond om zijn goede kwaliteit qua sjaals en textiel. Ik kon heerlijk op een stoel zitten en om me heen kijken, terwijl mijn moeder tussen de honderden sjaals op zoek ging naar de perfecte kleur. Heerlijk dat het even niet om mij draaide, maar dat alle aandacht naar mijn moeder ging.

Ik merk dat ik het best vermoeiend vind om continu ‘aan’ te staan. Deze trip is absoluut geen vakantie, maar keihard werken. We zijn dagelijks vanaf 08.00 uur tot 22.00 uur bezig en daarnaast krijg je zo veel indrukken binnen van het land die je allemaal moet verwerken dat mijn hoofd overuren draait. Het is een prachtig kleurrijk land, maar het heeft ook zijn keerzijde. De lucht is bijvoorbeeld zo vervuild dat de mensen die de grote steden niet uitgaan dag in dag uit geen blauwe lucht of sterrenhemel kunnen zien. Absurd om te beseffen. Van vuilnisbakken hebben ze ook nog nooit gehoord en daardoor ligt er zo veel afval op de grond, waar weer vliegen en andere beesten op af komen. Zo zonde!

Waar ik verder maar niet aan kan wennen is het feit dat men hier geen wc papier gebruikt, haha. Je loopt constant met een wc rol in je tas. Als je ergens gaat plassen en je je tas even niet bij je hebt, ben je de lul, haha. Ze gebruiken hier een waterspuit die in elke wc te vinden is om zichzelf schoon te maken.

Ik kan er ook niet aan wennen dat wild vreemde mensen met me op de foto willen alsof ik een filmster ben. Wel lief bedoeld hoor. Ik kon me dit nog goed herinneren van mijn trip 15 jaar geleden, toen ik ook steeds werd aangeklampt om met een Indiase familie op de foto te gaan. Maar zag nu, dat ze dat nog steeds graag willen. Maar ja, aan de andere kant neem ik ook foto’s van hun, dus zo raar is het misschien toch niet.

Om even te relaxen en uit de drukke stad te ontsnappen, besloten we aan het einde van de dag naar het plaatsje Pushkar te rijden. Dit was een rit van ongeveer 2 uur en je merkte dat elke minuut de lucht blauwer en schoner werd. We kwamen aan bij een prachtig hotel omringd door bomen en bergen waar je de vogeltjes hoorde zingen. Wat een wereld van verschil!

Pushkar is een heilig stadje dat bekend staat om het grote meer wat midden in het dorp ligt. Het is een plek waar veel toeristen komen voor rust, yoga en meditatie lessen. Het was al laat, dus na een heerlijke maaltijd aan het meer besloten we te gaan slapen en pas de volgende ochtend het dorpje verder te verkennen.

                   

Dag 7

Om 05.00 uur ’s nachts schrok ik wakker van allerlei oerwoud geluiden. Ik weet niet wat voor beesten het waren, maar wauw wat een geluid produceerde ze haha. Mijn moeder was ook klaar wakker dus we besloten vroeg op te staan en naar het marktje te gaan omdat het nog niet al te warm was.

Het dorp bestaat eigenlijk uit een paar straten met alleen maar marktjes. Satish had ons al gewaarschuwd dat Pushkar de afgelopen 10 jaar behoorlijk was veranderd en dat er veel scammers actief zijn die je proberen op te lichten door je een ‘blessing’ te geven, maar je vervolgens te confronteren met een rekening waar je u tegen kunt zeggen. Dit was inderdaad het geval. We hadden constant een zwerm jonge kindjes achter ons aan die geld wilden en mannen die ons probeerde wijs te maken dat het een hele speciale dag was en ons een ‘blessing’ wilden verkopen. Zo zonde van dit mooie heilige plaatsje. Na het bezoeken van de Brahma tempel en een meditatie aan het meer te hebben gedaan besloten we terug te rijden naar Jaipur in de hoop dat alle sieraden klaar waren zodat we ze in onze koffer mee zouden kunnen nemen naar Amsterdam.

Dit was helaas niet het geval haha. Het was ook eigenlijk te gek voor woorden geweest, als het wèl was gelukt in zo’n korte tijd. Een aantal sieraden konden we al wel mee nemen, maar de rest gaat opgestuurd worden, wat ook helemaal prima is.

We zijn alle drie de families langs gegaan om ze gedag te zeggen en te bedanken. Ze benadrukten alle drie dat we bijna als familie voelden en, ondanks dat ze in India dit soort uitspraken wellicht eerder dan in Nederland doen, voelde het voor mij ook heel bijzonder. We hebben oprecht in korte tijd een bijzondere band met ze opgebouwd. Samen met deze drie families ga ik er voor zorgen dat ‘Shanti Jewels’ een succes gaat worden!

Als je meer over de families wilt weten, lees dan mijn blog ‘Meet the families’.

 

Dag 8

Vandaag zijn we terug naar Delhi gereden om nog een laatste keer met Satish zijn familie te gaan eten om vervolgens ’s avonds terug naar Amsterdam te vliegen.

Ik kijk terug op een te gekke trip die eigenlijk niet beter had kunnen verlopen. Ik ben er zo trots op, hoe de collectie is geworden en ik kan niet wachten om hem aan jullie allemaal te laten zien!

Tot ziens India, tot vast heel snel weer!!

 

Liefs,

Shanti

                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Waterproof, hoe kan dat?
  21 / Feb / 2022

  Shanti Besseling - 18 / Feb / 2022

  Waterproof, hoe kan dat?

 • Shanti Jewels in de media
  20 / Feb / 2022

  Shanti Besseling - 18 / Feb / 2022

  Shanti Jewels in de media

 • Meer informatie over Shanti
  19 / Feb / 2022

  Shanti Besseling - 18 / Feb / 2022

  Meer informatie over Shanti

 • The ontstaan van Shanti Jewels
  18 / Feb / 2022

  Shanti Besseling - 18 / Feb / 2022

  The ontstaan van Shanti Jewels

 • Ontmoet de families
  16 / Feb / 2022

  Shanti Besseling - 18 / Feb / 2022

  Ontmoet de families

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen