♡ Gratis verzending in NL!

Meet the families

  • Posted on
  • By Shanti Besseling
Meet the families

Information about the families from India where Shanti Jewels works with.

Meet the families behind the jewelry

Omdat ik het belangrijk vind om te weten waar mijn sieraden vandaan komen en onder welke omstandigheden ze gemaakt worden, wil ik jullie graag voorstellen aan drie families uit India waar ik oa mee samenwerk.

Deze drie kleine familiebedrijven stoppen al hun liefde en vakmanschap in de sieraden van Shanti Jewels. Mede door dit ouderwets vakmanschap is elk sieraad uniek. Tevens ben ik met hun in zee gegaan omdat de arbeidsomstandigheden bij alle drie de families bovengemiddeld zijn voor India. Dit is iets wat ik ontzettend belangrijk vind en waar ik hoge eisen aan stel. 

 

 

Meet Nishant, Suraj and Vikram

                              Trip naar India voor sieraden van Shanti Jewels fairmade

 

Dit bedrijf wordt gerund door drie jeugdvrienden, rechts op bovenstaande foto, die alle drie de droom hadden een eigen bedrijf te beginnen. Ze zijn klein begonnen door alleen sieraden aan buurtbewoners te verkopen, maar al snel gingen ze met een kraampje op beurzen staan en inmiddels zijn ze 15 jaar verder en hebben ze een goed lopend bedrijf.

 

Het is prachtig om te zien hoe deze vrienden met elkaar omgaan. Alles in deze winkel straalde een soort rust en kalmte uit. We hebben tientallen uren doorgebracht in de winkel, samen gegeten en gedronken, verhalen uit gewisseld en veel gelachen zonder een moment van ergernis.

Ik vroeg aan één van de eigenaren wat hij het mooist aan het vak vond en hij antwoorde dat hij door dit vak veel vrienden in het buitenland had gekregen, terwijl hij daar nog nooit daadwerkelijk was geweest. Ik kreeg er helemaal kippenvel van. Het gaat deze mannen niet om het geld, maar ze willen mensen blij maken met hun sieraden en vriendschappen met hun klanten opbouwen. En dat is ook wat er deze week tussen hen en mij is gebeurd. Er is een vriendschap ontstaan, waar ik ontzettend dankbaar voor ben.

 

                                                         

 

Hun atelier is boven de winkel; het is een prachtige fijne lichte werkplek. Alle deuren en ramen stonden open waardoor er een lekker windje blies. Er werken voornamelijk neefjes van de eigenaren die ook allemaal bevriend zijn, waardoor er veel gelachen en gedold werd met elkaar.  Heel fijn om te zien. Absoluut een plek waar ik helemaal achter sta om mijn sieraden vandaan te halen!

 

                                        

 

                                      

 

                                

  

 

 

 

 

Meet Shiva

                               

 

Wat is het een feest om met Shiva en zijn familie samen te werken! Shiva, de man geheel in het wit gekleed naast mij op onderstaande foto is het hoofd van de familie.

 

Hij heeft de afgelopen jaren een stapje terug genomen omdat hij zich steeds meer op meditatie en yoga aan het richten is. Elke dag staat hij om 5 uur op om 2 uur te mediteren en daarna doet hij nog een uur yoga. Hij vertelde prachtige verhalen over ervaringen die hij had gehad tijdens die meditaties waarbij hij zichzelf buiten zijn lichaam zag. Een genot om naar te luisteren. Een man die gelooft dat de schoonheid van de mens in zijn hart zit en niet in het uiterlijk en weet hoe ons ‘denken’ ons leven kan beïnvloeden. Ik houd er van!

 

Het is een echt familiebedrijf. Zijn overgrootvader is ooit begonnen in de sieraden business en zijn vader heeft het bedrijf over genomen. Destijds was er geen winkel en werden er alleen sieraden verkocht aan lokale mensen. Shiva vertelde dat toen hij het bedrijf over nam, er langzaam veranderingen kwamen en hij 30 jaar geleden een winkel is begonnen. De liefde voor sieraden heeft hij overbracht op zijn twee zoons, die beetje bij beetje de winkel aan het overnemen zijn. Ze worden bijgestaan door een aantal neefjes en ooms die ook in de winkel werken.

 

                                                       

 

We zijn een paar keer 4 á 5 uur in de zaak geweest en de tijd vloog voorbij. Het was mooi om te zien hoe liefdevol de familie met elkaar om gaat en wat voor relaxte sfeer er hangt. Geen gepush, geen opdringerigheid, alleen maar liefde straalt deze familie uit.

 

                                         

 

Het atelier zit naast de zaak en er werken een aantal vriendelijke Indiërs die alle sieraden met de hand maken. Het is een fijne open ruimte waar iedereen zijn eigen plekje heeft. Ook hier overheerst er een gevoel van rust en kalmte, wat ik als heel prettig heb ervaren. Het voelt goed om hier mijn sieraden te laten maken!

 

                                                 

 

                                         

 

  

 

 

Meet Anand

                                 

 

Anand runt het bedrijf samen met zijn vrouw: een perfect duo. Hij is de lolbroek die er voor zorgt dat iedereen het naar zijn zin heeft en  iedereen aan het lachen maakt terwijl zijn vrouw de rust zelve is en zorgt voor het administratieve gedeelte.

 

Het is een echt familiebedrijf. Anand is derde generatie juwelier en heeft het vak van zijn vader geleerd. Hij geeft zijn kennis weer door aan zijn zoon die op zijn beurt later de zaak zal overnemen.

Het is een hele spirituele man die elke dag om half 4 opstaat om naar de Shiva tempel te gaan om te bidden. Hij gelooft ‘in het positieve’ en dat is ook zijn motto ‘Don’t worry, be positive’. Ik krijg bijna dagelijks appjes met deze tekst er in en dat hij voor me bid dat de zaken goed zullen gaan. De lieverd. 

 

                                           

 

We zijn ook naar zijn atelier geweest waar de sieraden met de hand worden gemaakt en dat zag er super uit! Alles was schoon en de werknemers zagen er gelukkig uit met een lach op hun gezicht. Ik vind het onwijs fijn om dit gezien te hebben, zodat ik met een gerust hart sieraden kan laten maken hier. Volgens mij is Anand een hele fijne baas om onder te werken! 

        

 

                                                       A video about my trip to India